Loading...

Oleje Tłoczone na Zimno

Olej Rydzowy

Lnianka jara, rydz, rydzyk (Camelina sativa) to znana od 3000 lat oleista roślina uprawna. Z jej polskich nasion, wyselekcjonowanych ze szczególną starannością otrzymuje się znakomity olej. Wytwarzany w Wielkopolsce „Olej Rydzowy" tłoczony na zimno, nierafinowany charakteryzuje korzenny smak z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy oraz czysty, swoisty aromat.

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w Oleju Rydzowym a szczególnie kwasu alfa – linolenowego (ALA) omega-3: 32g/100 ml, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym pobraniu 2g ALA.


GTS

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 3367 kJ (819 kcal)
Tłuszcz
w tym:
91g
- kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) 9g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) 34g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) 48g
- kwas tłuszczowy α-linolenowy (omega-3) 32g


Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukru, białka i soli.

Zastosowanie kulinarne: Stosuje się go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb - szczególnie śledzi, mięs, wszelkich sałatek i surówek warzywnych, cebuli, czosnku, do sosu Winegret, do majonezów, dresingów, itp.

Wyróżnienia:

  • Dnia 14.06.2009 „Olej Rydzowy” został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w Unii Europejskiej.
  • Produkt jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez MRiRW
  • „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego  pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, po otwarciu butelki przechowywać w lodówce. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Sposób pakowania: Olej pakowany w szklane butelki o pojemności netto: 250 ml i 750 ml.


Kup Olej Rydzowy
Olej Rydzowy zimnotłoczony, nierafinowany

Inne Oleje

Kontakt