Loading...

Oleje Tłoczone na Zimno

Olej Rzepakowy z Wielkopolski

Z wielkopolskich nasion podwójnie uszlachetnionej odmiany rzepaku według starej metody tłoczenia na zimno wytwarzamy Olej Rzepakowy z Wielkopolski - nierafinowany.

Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności do krótkiego smażenia.

Olej ten posiada doskonały dla diety człowieka stosunek kwasów omega 6 do omega 3 - 2:1, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.


Jakość i Tradycja

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 3367 kJ (819 kcal)
Tłuszcz
w tym:
91g
- kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) 7g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) 56g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) 28g
- kwas tłuszczowy α-linolenowy (omega-3) 9g
- kwas tłuszczowy γ-linolowy (omega-6) 20g


Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukru, białka i soli.

Zastosowanie kulinarne: Stosuje się go na zimno i do smażenia, do pieczywa, kasz, ziemniaków, serów, ryb - śledzi, mięs, wszelkich sałatek i surówek warzywnych, do majonezów, dresingów, sosów Winegret, itp.

Wyróżnienia:

  • Produkt jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez MRiRW
  • Certyfikat „Jakość Tradycja” przyznawany produktom tradycyjnym posiadającym szczególną jakość odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii.

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, po otwarciu butelki przechowywać w lodówce.
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Sposób pakowania: Olej pakowany w szklane butelki o pojemności netto: 250 ml i 750 ml.


Kup Wielkopolski Olej Rzepakowy
Olej Rzepakowy Wielkopolski

Inne Oleje

Kontakt