Loading...

Oleje Tłoczone na Zimno

Olej z Pestek Dyni

Z wyselekcjonowanych z największą starannością nasion dyni oleistej (Cucurbita oleum) według starej metody tłoczenia na zimno pozyskujemy w naszej rodzinnej firmie nierafinowany „Olej Dyniowy". Charakteryzuje go wyśmienity, delikatny, lekko orzechowy smak, ciekawa ciemno-zielono-bordowa barwa i czysty przyjemny aromat.

Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych – 77g korzystnie wpływa na dobry stan organizmu.

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 3367 kJ (819 kcal)
Tłuszcz
w tym:
91g
- kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) 14g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) 25g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) 52g


Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukru, białka i soli.

Zastosowanie kulinarne: Olej spożywa się na zimno bezpośrednio i jako dodatek do sałatek, serów, pieczywa, kasz, ziemniaków, tostów, ryb, mięs, a także majonezów, dresingów, lodów, serników, itp.

Wyróżnienia:

  • Produkt jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez MRiRW
  • „Perła 2013” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego  pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, po otwarciu butelki przechowywać w lodówce.
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Sposób pakowania: Olej pakowany w szklane butelki o pojemności netto: 250 ml i 750 ml.


Kup Olej Dyniowy
Olej z Pestek Dyni

Inne Oleje

Kontakt