Loading...

Przepisy Kulinarne

Śledzie w Cieście

Śledzie w Cieście

Składniki:

  • Świeże filety śledziowe – 600g
  • Mąka pszenna - ½ szklanki
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki
  • Mleko - ½ szklanki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól, pieprz, mielona papryka

Śledzie oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Wymieszać oba rodzaje mąki, jajko i mleko. Ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Rozgrzać na patelni olej. Śledzie zanurzyć w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem czosnkowym lub innym.