Loading...

Oleje Tłoczone na Zimno

Wielkopolski Olej Rydzowy

Lnianka ozima, rydz (Camelina silivestris) to znana od wieków roślina oleista uprawiana w Wielkopolsce. Z jej nasion wytłacza się znakomity dla diety olej. Tłoczony na zimno, nierafinowany „Wielkopolski Olej Rydzowy” charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa.

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w Wielkopolskim Oleju Rydzowym, a szczególnie kwasu alfa – linolenowego (ALA) omega-3: 32g/100 ml, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym pobraniu 2g ALA.

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 3367 kJ (819 kcal)
Tłuszcz
w tym:
91g
- kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) 9g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) 34g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) 48g
- kwas tłuszczowy α-linolenowy (omega-3) 32g


Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukru, białka i soli.

Zastosowanie kulinarne: Stosuje się go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb - szczególnie śledzi, mięs, wszelkich sałatek i surówek warzywnych, cebuli, czosnku, do sosu Winegret, do majonezów, dresingów, itp.

Wyróżnienia:

  • Produkt jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez MRiRW
  • „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego  pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, po otwarciu butelki przechowywać w lodówce.
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Sposób pakowania: Olej pakowany w szklane butelki o pojemności netto: 250 ml i 750 ml.


Kup Wielkopolski Olej Rydzowy

Inne Oleje

Kontakt